Sjúrður Skaale
Tíðindi31. maj 2023
Sjúrður Skaale

Løkke: Framstig móti sterkari samstarvi millum Føroyar og ES

Tá Lars Løkke-Rasmussen var i Føroyum róði hann fleiri ferðir framundir – uttan at siga tað beinleiðis – at samstarvið millum Føroyar og Russland kann forða fyri betri handilsavtalum millum Føroyar og ES og Bretland.

Tá Lars Løkke-Rasmussen var í Føroyum róði hann fleiri ferðir framundir – uttan at siga tað beinleiðis – at samstarvið millum Føroyar og Russland kann forða fyri betri handilsavtalum millum Føroyar og ES og Bretland. Sjúrður Skaale setti honum nakrar spurningar um tað, og nú eru svarini komin:
Spurningur 1: Vil ministeren uddybe, hvad han bygger det på, når han sammenkobler en bedre markedsadgang for Færøerne til EU og Storbritannien med en mulig færøsk beslutning om at begrænse eller afslutte det 46 år gamle fiskerisamarbejde med den daværende Sovjetunion og nu Rusland, der i sin tid blev indgået med bl.a. den officielle begrundelse, at de fiskeriaftaler, som det daværende Europæiske Fællesmarked kunne tilbyde Færøerne, kun var gode for den ene part.
Svar: Under mit besøg på Færøerne i april i år udtalte jeg, at det glæder mig, at Færøerne ønsker en stærkere relation til EU og Storbritannien. Jeg gav også udtryk for, at det dog samtidig er et vilkår for alle lande, at i denne usikre tid med krig i Europa, så er handel ikke blot handel, men også forbundet med svære valg og fravalg. I den forbindelse skal ethvert land overveje, hvilke signaler ens ageren sender til omverdenen generelt og samarbejdspartnere i særdeleshed.  
Spurningur 2: Vil ministeren uddybe, hvilke konkrete kampagner man fra dansk side ønsker at føre sammen med Færøerne, for at Færøerne kan få en partnerskabsaftale med EU?
Svar: Fra dansk side støtter vi Færøerne i ønsket om et tættere samarbejde med EU. Vi gør, hvad vi kan – på alle niveauer – for at fremme Færøernes sag i Bruxelles. I forhold til en eventuel partnerskabsaftale mellem Færøerne og EU har vi også et særdeles tæt samarbejde med Færøerne. Det er min opfattelse, at der er fremdrift hen mod et styrket samarbejde mellem Færøerne og EU. 
Spurningur 3: Mener ministeren, at det er rimeligt, at et land som f.eks. Canada har langt bedre adgang til EU’s marked end Færøerne?
Svar: Danmark støtter Færøernes ønske om et tættere samarbejde med EU, herunder en fornyet handelsaftale. Vi arbejder tæt sammen med Færøerne for at fremme en partnerskabsaftale mellem Færøerne og EU, som kan danne grundlag for en forbedret markedsadgang for færøske produkter til det europæiske marked. Som i alle internationale forhandlinger om samhandel vil nogle lande i kraft af størrelsen af deres økonomi være mere interessante end andre. 
Spurningur 4: Mener ministeren, at det er den færøske samhandel med Rusland igennem de seneste mange år, der har forhindret en god handelsforbindelse mellem Færøerne og EU, eller at det måske forholder sig omvendt, nemlig at det er den dårlige adgang til det europæiske marked, der har gjort Færøerne så afhængig af det russiske marked? 
Svar: Der henvises til svarene på spørgsmål S634 og S635. Derudover har jeg noteret mig, at færøske eksportører i vidt omfang har haft succes med at finde alternative markeder efter Ruslands invasion af Ukraine.