Sjúrður Skaale
28. september 2022
Sjúrður Skaale

Bræv frá Sjúrða Skaale til donsku stjórnina um nýtt fongsul

Her sæst brævið, sum Sjúrður Skaale, fólkatingsmaður, sendi danska løgmálaráðharranum í farnu viku um at tryggja, at ætlanin at byggja nýtt fongsul ikki bert er tóm orð.

Chr. Borg 20. september 2022

 

 

Mattias Tesfaye
Justitsminister

 

Kære Mattias!

Som du ved har jeg i mange år talt om nødvendigheden af, at der bygges et nyt fængsel på Færøerne.

Det har ført til visse forbedringer på de nuværende faciliteter, men arresten / fængslet i Mjørkadalur er ikke bygget til formålet, den kommer altid til at ligge for afsides, færøske fanger, der skal afsone mere end et år, bliver stadig sendt til Danmark osv. Du kender efterhånden min så ofte gentagne fortælling ;)

Der har været en del lydhørhed over for ønskerne. Under den forrige regering blev der lavet visse forbedringer, og det er der også under jer. Tak for det!

Men alligevel står denne sag tilbage som den, hvor jeg er lidt skuffet over vores (ellers meget fine!!!) samarbejde.

Mig og Edmund havde en god dialog med din forgænger Nick Hækkerup om sagen. En dialog, der delvis byggede på vores generelle ønske og de kendte argumenter, og dels på en belysning af mulige løsninger, som han havde fået lavet.

Vi forstod på Nick, at vi skulle være med i forhandlingerne om den store, brede aftale på dette område, så vi kunne sikre os, at vores ønsker blev hørt af alle parter. Men pludselig en dag var aftalen indgået. Vi stod udenfor, og selv om der nok en gang blev afsat penge til forbedringer, var et nyt fængsel ikke en del af aftalen.

Da Nick ringede og fortalte det sagde jeg lige ud, hvad jeg mente om det. Det er nok bedst, at jeg ikke gentager det på skrift ;)

Men da du og Mette var på Færøerne i juni tog I selv sagen op og sagde, at fængslet skulle bygges. Der blev også underskrevet en ”hensigtserklæring”.

Dette blev dog alt straks skudt ned af den danske opposition, der nærmest kaldte det et blufnummer. Der var jo ingen aftale om sagen, og der var heller ikke afsat nogen penge til at bygge fængslet for.

Jeg håber du forstår min frustration. Denne sag er meget vigtig for mig og Javnaðarflokkurin. Jeg har investeret megen tid og energi i den, og jeg har givet politifolk, fangevogtere og forældre en tro på, at den bliver løst.

Jeg henvender mig til dig i dag fordi jeg ikke mener, vi er kommet langt nok. Efter utallige møder, samtaler, taler, løfter etc., så står sagen – på trods af nævnte hensigtserklæring – stadig alt for meget hen i det uvisse.

For at sige det helt som det er:

Hvis I kommer til magten igen efter valget, vil dette være et af mine hovedpunkter til koalitionsforhandlingerne (hvor jeg jo KAN blive den afgørende stemme). Jeg vil ikke true med noget, men I vil komme til at høre på det igen og igen til sagen er løst.

Derfor ville det været rigtig godt, hvis vi ikke begynder fra bunden, når vi (måske) mødes efter valget. Kan du sige så konkret som muligt, hvor sagen står? Kan du give mig noget håndgribeligt, som jeg kan sige til de ikke så få, som spørger ind til sagen?

Med håb om et hurtigt og positivt svar – og god valgkamp til dig J.

Håber vi ses på den anden side ;)

 

Mvh,

Sjúrður Skaale