Grein19. december 2018

Takk fyri eitt gott samstarv og góð úrslit

Javnaðarflokkurin hevur samstarvað væl við fráfarandi donsku stjórn, hóast hon hevur verið blá. Vit gera kortini ikki sum Tjóðveldi , og seta okkara atkvøðu á uppboðssølu til hægsbjóðandi eftir valið.

Sjúrður Skaale undir 3. viðgerð af donsku fíggjarlógini

Tala hjá Sjúrður Skaale undir 3. viðgerð av donsku fíggjarlógini


Jeg skal ikke mene eller sige så meget om de rent indenlandske prioriteringer i finansloven, men jeg vil gerne rose regeringen for de prioriteringer, der vedrører Færøerne.
Jeg synes denne finanslov er en fin sløjfe på det udmærkede samarbejde, vi har haft de sidste år.
Når man banker på en sten med en hammer een gang, så sker der ingenting. Men bliver man ved med at banke, så knækker stenen til sidst. Det sidste slag giver gennembruddet – men alle de andre er ligeså vigtige.
Jeg har uendelig ofte stået her og slået med en verbal hammer på det faktum, at kendskabet til rigsfællesskabet er for begrænset. Igen og igen – og fra forskellige vinkler – har jeg slået på stenen.
Jeg har talt om, at det ville skabe en bedre forståelse og være med til at forebyggge misforståelser, hvis undervisning om rigsfællesskabet indgik i den danske folkeskole – og ikke mindst, hvis flere danske elever tog på studierejser til Færøerne.
Og med denne finanslov knækker stenen. Det skal jeg ikke tage æren for. Det er lang debat, der har ført til denne her anerkendelse af, at noget skal gøres. Men jeg tror slagene fra min hammer har hjulpet.
Stor ros til regeringen for at se fornuften og nødvendigheden i dette.
Jeg har allerede talt med folk der er interesserede i at arrangere studierejser for elever, og folk der er interesserede i at lave radio og tv med historier fra et af de tre lande, der ikke kommer ind i main-stream nyhedsstrømmen, men som er vedkommende for folk i et eller begge af de to andre lande.
Hvordan pengene, der er afsat til dette, skal anvendes henstår lidt uafklaret, så jeg kommer til at stille en række spørgsmål til regeringen om det senere.


Politikkur fram um taktikk
Javnaðarflokkurin er ikke med til de egentlige finanslovsforhandlinger, og det hverken ønsker eller kræver vi, da vores vælgere jo ikke betaler skat i Danmark.
Men vi har dog gennem valgperioden haft nogle samtaler med finansministeren, hvor vi har set på, om der er projekter, der har fortjent en fælles dansk-færøsk finansiering.
Denne gang er vi blevet enige om to projekter. Et kulturhus og bevarelse af en 200 år gammel dansk / færøsk hospitalsbygning, som nu skal være kombineret museum og Fountain House. Posterne fylder ikke alverden på finansloven, men de er af afgørende betydning for projekternes gennemførelse. Og deres gennemførelse er af afgørende betydning for mange mennesker.
Jeg kvitterer for det. Og jeg vil også rose finansministeren for den overordnede politiske – modsat partipolitiske / taktiske – tilgang, han har haft.
Jeg har klart sagt, at hvis vi skulle genvinde vores mandat ved næste folketingsvalg, så vil vi pege på en sosialdemokratisk statsminister.
Og så kunne finansministeren jo meget nemt fristes til at tænke taktisk, og ikke indgå noget aftale med mig.
Det har har han ikke gjort – og det synes jeg er ganske flot. Personligt vil det for mig være et eksempel jeg vil tage frem, når jeg er i debat med de mange kynikere der siger, at politik kun handler om taktik. At der kun findes Frank Underwood-stil politik.


Peika á Mette Frederiksen
Mit parti kunne også selv fristes til at tænke taktisk. Vi kunnu sige som så, at får vi et mandat valgt næste gang, så er vi åbne for at pege på en borgerlig statsminister, hvis vi får en aftale, der er god nok.
Vi kunne sige som to af de andre nordatlantiske partier erklærede i Politiken 10. november, at vi ikke vil pege på nogen statsminster og ikke vil knytte os til nogen av blokkene før efter valget. Det vil sige, at hvis hverken rød eller blå blok kan mønstre 90 mandater, så skal der være en åben forhandling med nordatlanterne om, hvem der skal være statsminister.
Det synes vi i vores parti ikke er det rigtige. De store linier i forholdet mellem Danmark og Færøerne skal aftales i forhandlinger mellem Regeringen og Landsstyret. Vi synes ikke et folketingsmedlem har demokratisk mandat til det.
Vi synes heller ikke det er rimeligt overfor det danske folkestyre at man på valgaftenen ikke ved, hvem der har vundet eller tabt – for det vil komme an på, hvad siderne hver især kan tilbyde nogle af nordatlanterne.
Vi synes heller ikke at færøske forhold skal blive en del af den danske indenrigspolitiske magtkamp. Det ville i vores øjne være et tilbageskridt for færøsk selvstyre.
Så for at gøre det klart: Vi vil pege på Socialdemokratiets formand, hvis vi får chancen efter valget.
Men – som forslaget til finanslov viser – det betyder ikke, at vi ser de blå partiet i Danmark som vores modstandere.
Det har de ikke været de forgangne år og det vil de ikke være efter valget – uanset hvem der taber og vinder.
Tak for denne periode, god valgkamp – og glædelig jul.